• Sun, Apr 05, 2020
  • 03:55:09 AM
  • Bucuresti

Cum prinzi cleanul, cel mai sperios peşte

Ce poate fi mai frumos decât să prinzi “cel mai temător peşte”? Capturarea cleanului, despre care legenda spune că are un ochi pe fiecare solz, îţi poate aduce satisfacţii nebănuite, dacă ştii în ce zone îl găseşti, la ce momeli trage şi cum să faci să nu-l sperii.

Locuri. Cleanul preferă apele curgătoare de deal, dar se întâlneşte şi la şes, şi la munte. În general, stă în zonele cu pietriş sau cu nisip, care oferă atât adăpost, cât şi ocazia de a pândi prada. Locurile unde poate fi prins variază în funcţie de anotimp, de vreme sau de nivelul apei. Doar un pescar experimentat, care a mers la pas pe malul râurilor, ştie cu siguranţă unde vânează sau se odihneşte cleanul, însă în această perioadă îl găsim de-a lungul malurilor, în apele mai puţin adânci, dar şi în vârtejuri şi în ape repezi.

Hrană. Cleanul e omnivor. Mănâncă orice (peştişori, broaşte, insecte, prune, cireşe, dude, alge, porumb etc.) şi cu toate că face parte dintr- o familie de peşti paşnici, are instinct de prădător. De aceea, chiar dacă sunt pescari care dau la plută – la viermi, scarabeţi sau lăcustă -, ori pe fund – la râmă groasă sau la lipitoare -, cei mai mulţi preferă spinningul, pentru că rămâne cel mai spectaculos.
Tehnică. Se spune că cleanul fuge şi se ascunde chiar şi atunci când un norişor acoperă soarele. Aşa se face că poţi obţine capturi frumoase doar dacă pescuieşti în linişte, bine camuflat şi ascuns în spatele unor obstacole naturale. Echipamentul trebuie să fie uşor (lansetă de 1,8-2,1 metri pentru râurile mai mici şi mai mare pentru baraje sau râuri cu debit puternic, flexibilă la vârf, perfect echilibrată, cu o mulinetă robustă cu frână pe tambur şi până la 100 de metri de fir, cu raport de recuperare mic şi minimum patru rulmenţi). În cele mai multe cazuri, cleanul se prinde la rotativă (nr. 00 şi 0 în cazul râurilor mici şi nr. 1-2 pentru apele mai puternice). În general, în zilele senine e indicat să foloseşti năluci aurii, iar în cele înnorate, argintii şi cromate. Primăvara şi toamna dă cu rotative de culori stridente, iar iarna şi pe caniculă, de culori mate.

Patru ponturi:

1. Vara, lasă năluca să evolueze în straturile superficiale, iar când se răceşte apa, în cele medii şi profunde.
2. Lansarea nălucii se face transversal sau uşor oblic (în amonte sau în aval). Recuperarea se face încet, astfel încât năluca să lucreze în permanenţă.
3. Când se recuperează în sensul invers cursului de apă, se pot efectua stopări mai lungi, în care paleta se va roti antrenată de curentul apei.
4. Cleanul e un peşte deosebit de selectiv în ceea ce priveşte hrana de sezon. De aceea, nu trebuie să dai primăvara la boabă de porumb sau toamna la cireşe, ci în lunile în care acestea se coc. În luna mai, pescuieşte numai cu cărăbuşi de mai!

Articole