• Sun, Apr 05, 2020
  • 02:42:37 AM
  • Bucuresti

Pescuit la plătică

Vrei prinzi exemplare mari de plătică vara aceasta?

"Fă-ți temele"

Plătica este un pește care are anumite obiceiuri. Acest pește mănâncă în anumite zone ale lacului la aceeași oră, zilnic. Locurile perfecte pentru pescuitulde plătică, exemplare mari, sunt următoarele: zonele cu prundiș de la suprafața apei/bancurile de nisip și suprafețele mari de apă puțin adâncă înconjurate de apă mai adâncă. Spre deosebire de lin, plătica evită locurile cu vegetație abundentă. În concluzie, merită  încerci pescuiești plătică în lacuri care au vegetație abundentă dar în porțiunile de lac in care vegetația este redusă sau absentă.

Urmărește peștii care se rostogolesc

În general, plătica este un pește care se hrănește noaptea. Peștii mari au tendința se rostogolească pe suprafața apei, mai ales la apus. Dacă vezi plătică rostogolindu-se la suprafața apei înseamnă  sunt șanse foarte mari caute hrană în zona aceea. Orice minut petrecut pentru a căuta pești care se rostogolesc va fi răsplătit. Câteodată plătica se rostogolește ca un marsuin și nu poate fi confundată dar se poate rostogoli și abia atingînd suprafața apei, doar vârful dorsalei sale fiind vizibilEste recomandabil ai un binoclu puternic.

Vorbește cu alți pescari

Pescarii de crap pot oferi informații prețioase despre locurile în care se află plătică, pentru ca numărul celor care pescuiesc crap este mai mare decât al celor care pescuiesc plătică. În mod inevitabil, pescarii de crap prind și plătică. Ei sunt bucuroși să împărtășească aceste informații cu alți pescari.Merită te duci pescuiești în locurile în care s-a prins plătică recent dar e bine ții cont de faptul că pescarii de crap nu cântăresc plătica. E posibil ca peștele prins cântărească mai puțin decât au estimat pescarii de crap.

Pescuiește în direcția din care bate vântul

Dacă nu ai absolut nici un indiciu unde ai putea prinde plătică, cel mai bine ar fi pescuiești în direcția din care bate vântul, lansând cât de departe poți și așteptând ca peștele muște din momeală.Contra curentul creat de vânt va atrage peștii înspre lac. Sunt șanse foarte mari ca plătica vină înspre locul în care te afli. Lansând nada cât de departe poți îți mărești mult șansele de a atrage și prinde pește aflat la distanță.

Pregătește nada

Având în vedere natura lor nocturnă, e recomandabil  întinzi nada înainte de lăsarea întunericului. Dacă în acel loc este permis accesul cu bărci, totul devine foarte simplu. Dacă nu este permis accesul cu bărci, utilizarea unui Spomb este metoda cea mai ușoară și sigură pentru a nădi plătica. Câțiva pești mari pot consuma o cantitate foarte mare de nadă. Chiar și în ape unde populația de pești este redusă, e bine pui multă momeală: 4 kg de firimituri sau nadă măcinată pe bază de pește, 2 kg de peleți de 2 mm sau 4 mm și câteva conserve cu porumb. Scopul este te asiguri peștii vor sta în zonă pentru o perioadă mai îndelungată. Peștii se pot speria dacă e foarte multă momeală/nadă.

Folosește eșantioane de nadă

Folosește în jur de 30 de eșantioane de nadă și împrăștie-le pe o suprafață mai mare. Peștii vor căuta această hrană de dimensiuni mai mari printre bucățile mai mici de pe fundul lacului. Spațiul în care se pune nada depinde de ce dorești pescuiești. Ideal ar fi o zonă de 8 metri lățime și 2 metri adâncime. Se pot instala/folosi trei undițe, chiar dacă bate vântul foarte tare. E nevoie de timp pui această nadă dar efortul va fi răsplătit. Recomandarea este ca nada fie pusă după-amiaza târziu, ca aibă timp se așeze. Ideal ar fi ca lansarea undiței se facă cu o oră înainte de lăsarea întunericului.

 

Articole