• Thu, Feb 27, 2020
  • 06:19:13 AM
  • Bucuresti

Mii de peşti, găsiţi morţi într-un lac din apropiere de oraşul Galaţi. Cum explică fenomenul specialiştii în piscicultură

Seceta aduce probleme nu doar în agricultură, ci și în piscicultură. Și asta din cauză că nivelul apei este foarte scăzut, iar peștele are de suferit. Așa se întâmplă și la gura de vărsare a Siretului, unde s-a format, în mod natural, pe vremea când râul a fost crescut, o baltă. Aici s-au adunat mii de pești, care s-au și înmulțit. Din păcate însă, nivelul apei a scăzut foarte mult , iar foarte mult pește a ajuns pe uscat. Specialiștii spun că peștele nu se paote întoarce în Siret din cauza diferenței de nivel al apei, iar o intervenție poate fi făcută doar după eliberarea unui aviz din partea celor de la Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură. 

Situația descrisă se petrece lângă satul pescăresc de la marginea Galațiului. Situația este îngrijorătoare, dar des întâlnită pe timpul secetei. ”Este o imagine tristă a ceea ce se întâmplă în toate luncile inundabile ale râurilor. În zona Siretului s-a creat o breșă în timpul cotelor maxime ale râului, peștii normal că au intrat să se reproducă și, din cauza scăderii rapide de nivel, poate și al secetei, nivelul a scăzut brusc, iar peștele nu a mai putut să se retragă. Acolo este un ecosistem temporar, o baltă care va seca. Dar, până va seca, se văd deja semnele unui regim scăzut de oxigen, practic ei nu mai pot respira”, ne-a declarat Gabriela Grigoraș, biolog în cadrul Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii Galați. 

În timp ce peștii mor pe malul bălții, iar alții se chinuie să trăiască cu puținul oxigen care mai este în apă, pescarii sportivi nu se pot ocupa de problemă. Și asta din cauză că au nevoie de avize. ”Noi tot ce putem face acume ste să facem hârtii către cei de la ANPA , iar ei să emită un aviz, iar abia după aceea să intervenim. În prezența unui reprezentant de la ANPA putem deversa peștele în cursurile naturale de apă pe care noi le gestionăm. Am înțeles că în țară au mai fost astfel de situații și au fost mari probleme din cauză că nu a fost anunțată ANPA”, ne-a spus Adrian Alexandru, președinte AJVPS Galați. 

Până la emiterea avizelor necesare, cei care locuisc în zona bălții culeg peștii, unii morți, alții aproape morți, pentru, zic ei, momeală la pescuit. Nimeni nu poate însă certifica faptul că peștele mort nu este folosit și pentru alimentația oamenilor, așa că în zonă trebuie intervenit cât se poate de repede. Mai mult, este nevoie de o schimbare a legislației, astfel încât pescarii sportivi să poată interveni și în lipsa unui aviz, pentru că, după cum știm foarte bine, emiterea avizelor poate fi o chestiune de durată.

Asociaţia pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv a intervenit vineri, după ce au devenit publice imaginile în care vedem cum într-un ochi de apă care seacă de la oră la oră se zbăteau mii de exemplare de crap şi caras.

Pescarii au cărat peştele înapoi în Siret, cu plasele şi cu găleţile.

În total, oamenii au mai reuşit să salveze aproximativ 300 de kilograme de puiet, însă cantitatea de pește care a murit este mult mai mare.

Sursa: viata-libera.ro

Articole

Pescuit cu curent pe râul Mureș

Autoritățile au fost anunțate, în noaptea de 5 spre 6 august, printr-un apel telefonic anonim, primit la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad.

6 pescari amendați în Sălaj!

Jandarmii din Județul Sălaj au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.