• Mon, Jan 20, 2020
  • 10:13:01 PM
  • Bucuresti

Câteva sfaturi utile pentru pescuitul la crap

Prezentăm câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să prinzi exemplare mari la urmatoarea ta partida de pescuit.

MOMEALĂ CONGELATĂ SAU MOMEALĂ CUMPARATĂ?

Ambele tipuri de boiliesuri sunt eficiente pentru pescuitul la crap, alegerea momelii depinzând de preferința fiecaruia. Momeala congelată conține puțini conservanți, în consecință este “mai proaspată” dar nu se poate refolosi dupa decongelare. Momeala congelată poate fi folosită la o partidă, maxim la două partide de pescuit. Momeala cumparată, care are un anumit termen de valabilitate, poate fi pastrată în pungi resigilabile pentru o perioadă mai îndelungată dar nu este la fel de proaspată. În orice caz, rezistă mai mult timp decât momeala congelată și reprezintă o alegere mai bună pentru un pescar de crap ocazional.

ALEGEREA FIRULUI

Firul monofilament, clasic, este elastic și fin dar există alte două opțiuni, care oferă o nișa de întrebuințare. Firul împletit nu este indicat pentru pescuitul la distanță dar este indicat pentru distanțe mici și pentru cazul în care sunt obstacole cu risc de agațătură, fiind un fir rezistent, în timp ce fluorocarbonul este aproape invizibil în apă. Firul împletit se scufundă ușor și se fixează bine pe fundul lacului. Acest aspect face ca firul împletit să fie foarte util în apele limpezi sau în zone cu pescuit intens.

ALEGE CÂRLIGUL POTRIVIT PENTRU CRAP

Cârligele au diferite joburi. Pentru pescuitul la suprafață sau când se folosesc pop-up-uri, e recomandabil un cârlig cu deschiderea largă. Pentru pescuitul la adâncimi mari, nimic nu se comparamă cu un cârlig lung. Cârligele curbate sunt excelente pentru crapii prudenți, care resping imediat orice alt fel de cârlig. Gândește-te cum vrei să pescuiești înainte de a-ți alege tipul de cârlig.

IA CU TINE DIFERITE TIPURI DE BOILIESURI

Dintre toate tipurile de nadă care există, momeala boilie de 14 mm și de 16 mm este cea mai populară – dar crapii au văzut prea multă momeală de acest gen și o pot asocia cu pericolul.

O sugestie ar fi ca momeala să fie mai mică de 10 mm și să le fie oferită peștilor în maxim două tranșe. Prin contrast, o bilă mare, de 18-20 mm le-ar oferi peștilor ceva cu totul special.

MAI ÎNTÂI LOCALIZEAZĂ CRAPII

Unde se vor afla crapii când vei merge să pescuiești? Trebuie să ții cont de câțiva factori. Un punct bun de pornire ar fi partea de nord-est a lacului. Acolo va fi soare și nu va bate vânt rece. Stuful și vegetația abundentă sunt locuri în care se adună peștii. Aceste locuri sunt bune pentru pescuitul la adâncime, pentru că le oferă peștilor spațiu să se miște în sus și în jos în apă.

VERIFICĂ FUNDUL LACULUI

Compoziția fundului lacului diferă de la un lac la altul. Pe fundul lacului poate să fie prundiș, nisip sau nămol. Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare substrat. Aruncă, în locul marcat, un fir împletit cu un plumb în capăt și trage-l înapoi încet, experimentând diferite senzații. Dacă firul vibrează, pe fundul lacului este prundiș. Dacă ți se pare că tragi plumbul înapoi că prin vată, pe fundul lacului este nămol. Dacă retragi plumbul lin, pe fundul lacului este nisip.

ALEGE-ȚI BĂȚUL POTRIVIT

Există o gamă variată de bețe, care au diferite întrebuințări și poate fi complicat să știi ce să alegi. Un băț cu acțiune rapidă este excelentă pentru lansare dar cărligul se poate desprinde inainte de a-l prinde peștele în gură. Un băț cu acționare semi-rapidă nu poate arunca plumbul la distanțe mari. Cea mai bună alegere ar fi un băț care se flexează de la jumătate până la vârf. Cu aceast băț se poate arunca la distanță. În același timp, este suficient de moale încât sâ nu lase peștele să scape.

TRECI PE “FALSURI”

Atât crapilor, de orice dimensiune, cât și peștilor mici, le plac larvele. Dacă larvele sunt “atacate” în apa în care pescuiești, nu folosi larve vii, pentru că vor fi mâncate de babuscă și plătică. Folosește larve false, din cauciuc și atașeaza 4-5 pe hair-rig. Ele arată exact ca cele vii, dar nu vor fi mâncate de peștii pacoste.

SCHIMBĂ FORMA BOILIESURILOR

Câteodată momeala de formă rotundă nu dă rezultate dar, prin simpla schimbare de formă, se pot prinde pești. Transformă momeala rotundă într-un pătrat sau dă-i o formă neregulată.

LANSEAZĂ DEPARTE

În primul rând trebuie să alegi bățul cu acțiunea potrivită. Echilibrul și ritmul sunt elementele umane necesare pentru a lansa cât mai departe. Când arunci, împinge în fața cu mâna care ține bățul și cu cealaltă mâna împinge în direcția opusă. Această mișcare care se crează va putea lansa la o distanță mare.

FOLOSEȘTE POP-UP

Dacă adaugi câteva larve pe cârlig, vei transforma momeala pop-up boilie standard în ceva diferit și e posibil să prinzi câțiva crapi în perioadele mai dificile. Pune pop-up-ul pe firul de păr, adaugă apoi larvele și după aceea dă drumul momelii.

DECOLOREAZĂ MOMEALA

Felul în care arată momeala pe fundul lacului poate da rezultate în capturarea peștilor. Un truc des folosit este “decolorarea” momelii. Acest lucru se face lăsând momeala în apă câteva zile. Rezultă o momeală decolorată, ce pare să fi fost de mult timp pe fundul lacului. Astfel peștii nu vor sesiza pericolul.

E IMPORTANT CE FEL DE PLUMB FOLOSEȘTI

În general, plumbul standard, în formă de pară, dă rezultate la pescuitul la crap dar nu întotdeauna. Acest model de plumb este eficient când se lansează la o distanță de aproximativ 70 de metri dar pentru distanțe mai mari e nevoie de un plumb alungit. Plumbul în formă de pară, aplatizat, este eficient în lacuri care au nămol sau depuneri pe fund. Acest model de plumb va sta pe namol și nu se va scufunda în el.

ÎNCEARCĂ ZIG BUGS

Pescuitul la suprafață este un sport excelent vara. Mixul Chum sau peletii plutitori sunt momeli des folosite de către mulți pescari. Cu toate acestea, momeala Zig Bugs, a revoluționat pescuitul la crap în ultimii ani. Aceste momeli sunt asemănătoare cu insectele pe care crapii le vad pe suprafața apei tot timpul anului.

Articole